top of page

Tilaajavastuulaki

Mikäli yritys käyttää alihankkijoita tai vuokratyövoimaa, tulee selvittää, tuleeko sovellettavaksi tilaajavastuulaki. Laki velvoittaa työn tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät lakisääteiset velvoitteensa sopimuspuolina ja työnantajina. Lailla pyritään edistämään yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista.

 

Tilaajavastuulaki soveltuu vuokratun työvoiman käyttöön ja alihankintaan, kun

  • Vuokratun työntekijän työskentely kestää yli 10 työpäivää, tai

  • Alihankintasopimuksen arvo on vähintään 9.000 euroa (ALV 0%).

Raja-arvot eivät perustu yksittäiseen sopimukseen vaan esimerkiksi lyhyin keskeytyksin laaditut sopimukset tulevat arvioitavaksi yhdessä. 

Poikkeuksellisesti raja-arvojen ylittyessä selvitysvelvollisuutta ei ole, jos sopijapuolella ja perusteltu syy luottaa sopijapuolen täyttävän velvollisuutensa, koska:

  • Sopimusosapuoli on tilaajavastuulain mukainen julkisoikeudellinen yhteisö tai julkinen osakeyhtiö;

  • Osapuolten sopimussuhde on vakiintunut aiempien sopimussuhteiden johdosta; tai

  • Sopijakumppanin toiminta on vakiintunutta (vähintään kolme vuotta, vakiintuminen on pystyttävä tarvittaessa näyttämään). 

​

​

Tilaajavastuulain selvitysvelvollisuus

Ennen sopimuksen tekemistä vuokratun työntekijän käytöstä tai alihankintaan perustuvasta työstä, tilaajan on pyydettävä ja toisen osapuolen on annettava tilaajalle mm. seuraavat tiedot: 

  • Selvitys, kuuluuko yritys ennakonperintä- ja arvonlisäverovelvollisten rekistereihin;

  • Kaupparekisteriote tai kaupparekisteriotetta vastaavat tiedot;

  • Selvitys verovelan määrästä;

  • Todistukset eläkevakuutusten ottamisesta sekä eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta;

  • Selvitys sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista; ja 

  • Selvitys työterveyshuollon järjestämisestä. 

Edellä mainittujen lisäksi, rakennustoimialanyrityksen on annettava todistukset tapaturmavakuutuksen voimassaolosta sekä mahdollisten lähetettyjen työntekijöiden sosiaaliturvan määräytymisestä.

​

Mikäli sopimus on voimassa yli 12kk, tulee yrityksen toimittaa tilaajalle vuoden välein tieto verovelkarekisteristä ja eläkevakuutuksesta sekä eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. 

Tiedot on säilytettävä vähintään kaksi vuotta siitä, kun sopimus on päättynyt. 

Selvitysvelvollisuuden nojalla annettavat tiedot eivät saa olla vanhempia kuin 3 kuukautta.

Selvitysvelvollisuutta ei ole, jos tilaaja tekee saman tahon kanssa sopimuksen 12 kuukauden kuluessa siitä, kun aiempi selvitysvelvollisuus on täytetty. 

​​

Seuraamukset selvitysvelvoitteen laiminlyönnistä

Seuraamus tilaajavastuun rikkomisesta voidaan määrätä, jos:

  • Selvitysvelvollisuus on laiminlyöty;

  • Sopimus on tehty liiketoimintakieltoon määrätyn elinkeinoharjoittajan tai sellaisen yrityksen kanssa, jonka toimintajohtaja, hallituksen jäsen tai muu vastaavassa asemassa oleva henkilö on määrätty liiketoimintakieltoon; tai

  • Sopimus on tehty, vaikka tilaajan on täytynyt tietää, ettei sopimuksen osapuolella ole tarkoitusta täyttää lakisääteisiä maksuvelvoitteitaan. 

​

Seuraamus on laiminlyöntimaksu, jonka suuruus on vähintään 2.000 euroa ja enintään 20.000 euroa, jos selvitysvelvollisuus on laiminlyöty, tai vähintään 20.000 euroa ja enintään 65.000 euroa, jos sopimus on tehty vastoin tilaajavastuulakia. Maksu voidaan määrätä pienemmäksi tai jättää kokonaan määräämättä, jos tekoa voidaan pitää vähäisenä. 

​

Muut velvoitteet

  • Vaitiolovelvollisuus koskien verovelkaa ja eläkevakuutusmaksuja koskevia tietoja, ellei tietoja ole viranomaisen tai sopijapuolen omasta aloitteesta ilmoitettu luottorekisteriin merkittäväksi. Vaitiolovelvollisuus sitoo myös sen jälkeen, kun tiedot saanut henkilö päättää siinä tehtävässä toimimisen, jonka perusteella tiedot on saatu.

​

Työsuojeluviranomaiset valvovat tilaajavastuulain noudattamista. 

​

Lisätietoa Tilaajavastuulaista

Tilaajavastuulaki

​

​

bottom of page