top of page

Matkapakettilaki

Matkailualalla toimiessa voi sovellettavaksi tulla myös matkapakettilaki. Matkapaketilla tarkoitetaan vähintään kahden erityyppisen, samaa matkaa varten ostettavan matkapalvelun yhdistelmää. Matkapalveluja ovat paitsi kuljetus ja majoitus, myös autonvuokraus sekä muut matkailupalvelut, kuten pääsyliput eri tapahtumiin. Matkapakettilaki koskee perinteisten matkapakettien lisäksi esimerkiksi sellaisia matkapaketteja, jotka matkustaja itse kokoaa elinkeinonharjoittajan verkkosivujen kautta tekemällä erilliset sopimukset eri palveluntarjoajien kanssa, mikä tulee ottaa huomioon yhteistyötä tehdessä. 

​

Matkapakettilakia (90/2017) sovelletaan, kun matkustajalle tarjotaan matkapakettia, jolla yritys yhdistää kahden erityyppisen matkapalvelun samaa matkaa tai lomaa varten ennen sopimuksen tekemistä. Matkapakettina pidetään myös esimerkiksi yksittäisten palveluntarjoajien kanssa tehtäviä sopimuksia, kun palvelut ostetaan yhdestä myyntipisteestä tai palveluita tarjotaan matkapakettina.

Matkapakettilakia ei sovelleta, jos matka kestää alle 24 tuntia eikä sisällä yöpymistä, eli jos kyseessä ns. päiväretket.

 

Lain tarkoittamana muuna matkailupalveluna, joka voidaan yhdistää esimerkiksi kuljetus- tai majoituspalveluun matkapaketin muodostamiseksi, pidetään esimerkiksi:

  • Pääsyä konserttiin tai urheilutapahtumaan;

  • Retkeä tai teemapuistovierailua (kuten eläinpuisto);

  • Opastettuja vierailuja;

  • Rinnepasseja ja urheiluvälineiden vuokraamista; ja

  • Kylpylähoitoja.

Muuna matkailupalveluna ei pidetä kuitenkaan koulutus- tai terveyspalveluita, mutta esimerkiksi harrastajalle tarkoitetut lomailuun yhdistettävät lajikurssit sisältyvät matkailupalvelun käsitteeseen.

Erillisenä matkailupalveluna ei pidetä palvelua, joka on olennainen osa tarjottua matkailupalvelua (esim. kuljetus retkikohteeseen tai hotellihuoneen hintaan sisältyvät palvelut).

​

Yhdistetty matkajärjestely kuuluu myös lain soveltamisalan piiriin, ja sillä tarkoitetaan vähintään kahta erityyppistä, samaa matkaa tai lomaa varten ostettua matkapalvelua, jotka eivät muodosta matkapakettia ja joista tehdään erilliset sopimukset yksittäisten palveluntarjoajien kautta siten, että yritys auttaa matkustajan suorittamaan kunkin matkailupalvelun erillistä valintaa ja maksamista yhden yhteydenoton aikana, tai vähintään yhden täydentävän matkapalvelun ostamista toiselta yritykseltä kohdennetusti, jos toinen sopimus tehdään viimeistään 24 h kuluttua ensimmäisestä sopimuksesta. Esimerkiksi tilanne, jossa matkustajalle esimerkiksi mainostetaan yhden palvelun oston jälkeen toista palvelua ja matkustaja tekee ostoksen määritetyssä aikaikkunassa. Geneerinen kaikkien alueen palvelutarjoajien esittely ei kuitenkaan täytä kriteeristöä.

​

Peruutusoikeus

Matkapakettilaki oikeuttaa matkanjärjestäjän peruuttamaan matkan tietyin ehdoin (esim. ilmoittautuneita osallistujia on sopimusehdoissa mainittua vähimmäismäärää pienempi määrä, tai kun olosuhteet estävät matkan toteuttamista sovitulla tavalla), kun taas matkustajalla on oikeus peruuttaa matkapakettisopimus milloin tahansa ennen matkan alkamista. Pääsääntöisesti matkanjärjestäjällä kuitenkin oikeus veloittaa peruutusmaksu.

Matkapakettilain vastaiset ehdot ovat mitättömiä.

​

Tiedonantovelvollisuus

Mikäli elinkeinoharjoittaja myy palveluja siten että niistä muodostuu matkapaketti, elinkeinoharjoittajan tulee antaa matkustajalle tieto matkapakettilain soveltamisesta, sekä seuraavat tiedot:

  • Matkanjärjestäjä;

  • Matkanvälittäjä;

  • Tarjottavien matkapalveluiden pääominaisuudet;

  • Matkapaketin kokonaishinta, mahdolliset lisäkustannukset sekä maksuehdot;

  • Vaadittu matkustajien vähimmäismäärä ja seuraukset, mikäli vähimmäismäärä ei täyty määräaikaan mennessä;

  • Vaadittavat matkustusasiakirjat;

  • Matkustajan oikeus peruuttaa sopimus ennen matkan alkamista; sekä

  • Pakollinen tai vapaaehtoinen matkavakuutus.

Jos matkapaketti ostetaan verkkovarauksella, tiedot annettava kunkin palvelun osalta.

Ennakkotiedot on annettava ja matkapakettisopimus on laadittava selkeästi ja ymmärrettävästi. 

​

Matkustajalle on annettava viivytyksettä sopimuksen teon jälkeen jäljennös sopimuksesta, josta käy ilmi:

  • Matkapakettilain mukaiset ennakkotiedot;

  • Matkustajan erityiset toiveet, jotka matkanjärjestäjä on hyväksynyt;

  • Muut sopimusehdot;

  • Matkanjärjestäjän vastuut ja velvollisuudet; ja

  • Matkustajan oikeudet sekä tarvittava opastus ja yhteystiedot oikeuksien käyttämiseksi. 

​

​

Matkapakettisopimuksen muuttaminen

  • Matkustaja voi siirtää matkapakettisopimukseen perustuvat oikeutensa, jos luovutuksensaaja täyttää osallistumista koskevat ehdot (esim. täysi-ikäisyys). Muutoksesta on ilmoitettava matkanjärjestäjälle viimeistään 7 päivää ennen matkan alkamista. Matkanjärjestäjällä on oikeus periä korvaus muutoksesta aiheutuneista todellisista kuluista.

  • Matkanjärjestäjän on ilman aiheetonta viivytystä selkeästi ilmoitettava, jos matkapakettisopimukseen on tehtävä muutoksia koskien palveluiden pääominaisuuksia, tai aiemmin hyväksyttyjä matkustajan erityisiä toiveita ei voida täyttää. Ilmoituksessa on todettava, että matkustajan katsotaan hyväksyneen muutokset, ellei matkustaja peru sopimusta ilmoituksessa annetussa kohtuullisessa määräajassa. 

  • Hinnanmuutokseen voidaan varata oikeus, mikäli matkustajalla on vastaavalla perusteella oikeus hinnanalennukseen. Hinnankorotus saa perustua kuljetuskustannusten muutokseen polttoainehinnan perusteella, verojen tai muiden maksujen muutokseen, tai matkapaketin kannalta merkityksellisen valuuttakurssin muutokseen. Hinnankorotuksesta on ilmoitettava 20 päivää ennen matkan alkua ja yli 8% hinnankorotus oikeuttaa matkustajan perumaan matkan. 

​

Virhe matkanjärjestäjän suorituksessa

Matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe, jos 

  • Matkapalvelut eivät vastaa sitä, mitä on sovittu;

  • Matkanjärjestäjä on laiminlyönyt velvollisuutensa antaa matkapakettilain mukaiset tiedot matkustajalle JA tämän voidaan olettaa vaikuttaneen matkustajan päätöksentekoon; tai

  • Matkajärjestäjä on laiminlyönyt matkapakettilain mukaisen auttamisvelvollisuutensa.

Jos matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe, matkustajalla on oikeus saada virhe korjatuksi, oikeus hinnanalennukseen, oikeus purkaa sopimus ja oikeus vahingonkorvaukseen. Matkustajalla on oikeus hinnanalennukseen ajalta jolloin matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe, ellei virhe johdu matkustajasta. Samoin edellytyksin matkustajalla on oikeus myös vahingonkorvaukseen. Virhe ei saa johtua matkustajan huolimattomuudesta. Matkustajalla on tietyin ehdoin oikeus saada erillinen korvaus matka- tai lomanautinnon menettämisestä. Nautinnon menettäminen voi tulla korvattavaksi esimerkiksi silloin, kun matkustaja sairastuu vakavasti matkapakettiin sisältyneen ruokatarjoilun vuoksi. Nautinnon menettämisen korvaaminen edellyttää kuitenkin sitä, että matkapalvelujen suorittamisessa on ilmennyt merkittävä ongelma.

​

Takautumisoikeus

Mikäli matkanjärjestäjä on maksanut vahingonkorvausta tai myöntänyt hinnanalennusta tai muuta hyvitystä matkustajalle matkapaketissa olleen virheen vuoksi, matkajärjestäjällä on oikeus saada korvaus kärsimästään vahingosta siltä elinkeinonharjoittajalta, jonka suorituksessa olleen virheen vuoksi matkustajan oikeus vahingonkorvaukseen on syntynyt. 

​

Vakuus

Matkapalveluyhdistelmien tarjoajat ja yhdistettyjä matkajärjestelyjä edesauttavat tahot, jotka keräävät matkustajilta etukäteismaksuja ja/tai joiden matkapalveluyhdistelmiin sisältyy kuljetus, ovat velvollisia asettamaan vakuuden. Vakuus asetetaan turvaamaan, että matkustajat, jotka ovat suorittaneet ennakkomaksuja matkanjärjestäjälle, saavat rahansa takaisin matkanjärjestäjän ajautuessa konkurssiin tai muutoin maksukyvyttömäksi. Vakuuden on katettava myös matkustajien paluukuljetusten kustannukset, vaikka näistä ei olisikaan kerätty etukäteismaksuja. Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät yrityksille myytävät matkapalveluyhdistelmät, jotka ostetaan liikematkustamista koskevan yleisen sopimuksen perusteella. Matkapalveluyhdistelmien tarjoajalla on mahdollisuus vaikuttaa vakuuden asettamisvelvollisuuteensa järjestämällä liiketoimintansa siten, ettei etukäteismaksuja kerätä. 

​

​

Lisätietoa:

​

Ennen matkapakettisopimusta annettavat tiedot

Laki matkapalveluyhdistelmistä

Laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista

​

​

Lisätietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta:

Tietoa matkapakettilaista.

Matkapakettiapuri auttaa selvittämään, muodostuuko matkapalveluista matkapaketti tai yhdistetty matkajärjestely. 

Tietoa matkapakettilakia koskevista valvontamaksuista.

bottom of page