
Yhteistyö
Matkakohteen on pyrittävä luomaan mieleenpainuvia kokemuksia matkailijoille. Kun matkailija on tyytyväinen valintoihinsa, hän todennäköisemmin palaa kohteeseen uudestaan, sekä suosittelee kyseistä matkakohdetta muillekin. Yhdessä toimiminen antaa mahdollisuuksia luoda asiakkaita paremmin kiinnostavia yhdistelmiä.
Matkailijat haluavat usein tehdä, nähdä ja kokea erilaisia asioita matkansa aikana, joten on hyvä kertoa asiakkaille, mitä kaikkea alueelta löytyy. Matkaan voi kuulua esimerkiksi majoitusta, ruokailuja, aktiviteettejä ja kuljetuksia, ja yhteistyön kautta matkakohteen tarjonta voidaan sitoa kattavasti yhteen. Palveluiden hyvä ja selkeä näkyminen luo houkuttelevamman kuvan matkakohteesta, ja lisää siten matkakohteen valinnan todennäköisyyttä. Asiakkaat etsivät tietoa palveluista jo suunnitellessa matkaa, joten yhteistyötä tulisi tehdä jo asiakaspolun alkupäässä.
Yhteistyötä voidaan tehdä mm. palvelujen kehittämisen ja yhdistämisen saralla, sekä yhteisen markkinoinnin alueella. Resursseja ja tietotaitoa yhdistämällä voidaan tehostaa toimintaa ja jakaa kustannuksia. Hyvän yhteistyön edellytyksiä ovat mm. molemminpuolinen hyöty ja liiketoimintojen toisiaan täydentävyys, sekä luottamus.
Yhteistyöhön liittyy olennaisesti sopimusten laatiminen, mutta on myös tärkeää ymmärtää toista ihmistä sekä omaa itseään.
Riskienhallinta
Liiketoiminnassa on aina riskejä, ja ne voivat muodostua monista asioista. Yrityksen on tärkeää tunnistaa riskit, niiden kokoluokat, sekä omat vaikutusmahdollisuudet niihin. Riskitekijät voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan: ulkoisiin tekijöihin kuten vastuu sopimuskumppaneille sekä lakien ja viranomaissäännösten rikkominen, ja sisäisiin tekijöihin, kuten yhtiön hallintoon liittyvät puutteet, yrityksen omat toimintamallit, tai esimerkiksi työsopimusten ehdot.
Yrityksen tulee arvioida, mikä määrä riskejä on liiketoiminnalle haitallista, ja miten riskejä voidaan välttää tai pienentää, ja mitkä ovat omat vaikutusmahdollisuudet. Kun riskit on tunnistettu, ja niiden elementit identifioitu niitä voidaan yrittää hallita ja rajoittaa, esimerkiksi sopimuksilla. Riskienhallintaan kuuluu myös tiedon jakaminen yrityksen sisällä, sekä vakuutuksista huolehtiminen.
Riskienhallintaan ja yhteistyöhön kuuluu olennaisesti sopimusten laatiminen, asioista kannattaa sopia, jolloin ei asiat jää tulkinnan varaan.
Miten sopimus syntyy? Mihin tulisi kiinnittää huomioita sopimusta laadittaessa? Mitä sopimukseen tulee kirjata?
#sopimukset #sopimusvapaus