top of page

Sopimuksen syntyminen

Sopimusvapaus antaa  mahdollisuuden päättää, miten sopimus tehdään. Sopimus voi syntyä monella tapaa, esimerkiksi tarjouksesta ja siihen annetusta hyväksyvästä vastauksesta. Sopimuksen syntytavalla ei ole merkitystä sitovuuden näkökulmasta, sillä solmittu sopimus on aina osapuolia sitova.

 

Sopimuksen ei ole pakko olla kirjallinen ja allekirjoitettu. Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen sopimus, mutta on kuitenkin suositeltavaa laatia sopimukset aina kirjallisesti, jolloin on helpompi todentaa sopimuksen olemassaolo sekä sopimuksen sisältö mahdollisissa riitatilanteissa. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa sopimusmallia, vaan aina tulee huomioida tapauskohtaiset erityispiirteet. Yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet (esim. kohtuullisuus) määrittävät sopimusten tulkintaa.

​

Sopimusneuvotteluiden tuloksena syntynyt sopimus

Pääsääntöisesti sopimusneuvottelut eivät ole vielä sitovia, vaan sopimus syntyy yleensä vasta neuvottelujen päättyessä varsinaiseen sopimukseen.

​

Sopimuksen syntyminen tarjouksen hyväksymisen perusteella

Sopimus voi syntyä tarjouksesta ja siihen annetusta hyväksyvästä vastauksesta. Sopimus voi syntyä myös ilman erillistä kirjallista sopimusasiakirjaa. Sopiminen voi sisältää esimerkiksi tarjouspyynnön, tarjouksen, tilauksen ja tilausvahvistuksen. Kaikki sopimuksen syntyyn liittyvä materiaali kannattaa säilyttää huolellisesti, että siihen voi palata tarvittaessa. Annettu tarjous on myös sitova, ja tarjoukseen annettu ”epäpuhdas” vastaus katsotaan uudeksi tarjoukseksi.

​

Hiljainen sopimus, eli konkludenttisesti syntynyt sopimus

Hiljainen sopimus voi syntyä toiminnan tuloksena ilman nimenomaista sopimuksen tekemistä, esimerkiksi kun toiminta vakiintuu tiettyyn muotoon: toinen toimitta tavaraa, ja toinen osapuoli maksaa. Tällaisia sopimuksia ovat mm. kuukausimaksulliset sopimukset: kun asiakas jatkaa kuukausimaksujen maksamista palveluntarjoajalle sopimuskauden päätyttyä, hän samalla sitoutuu uuteen sopimukseen.

​

Sopimus vakioehtojen kautta (hyväksymällä käyttöehdot klikkaamalla) 

Yksipuolisesti hyväksytään käyttöehdot, esimerkiksi netissä hyväksymällä  käyttöehdot klikkaamalla. 

 

Suullinen sopimus

Suulliset sopimukset ovat joskus käytännöllisiä,  esimerkiksi kun sovitaan yksinkertaisista asioista, joihin ei liity suurta taloudellista arvoa. Jos sopimuksia tehdään esimerkiksi puhelimitse, on suositeltavaa lähettää sopimuskumppanille kirjallinen vahvistus, josta käy selkeästi ilmi sopimuksen sisältö. Kirjallinen vahvistus voidaan myös pyytää palauttamaan allekirjoitettuna, mutta sillä ole sopimusta synnyttävää vaikutusta, sillä sopimus on syntynyt jo aiemmin. Kirjallinen vahvistus toimii kuitenkin apuna sopimuksen sisällön todentamisessa myöhemmin. Riitatilanteiden varalle on yleensä suositeltavaa tehdä sopimus kirjallisena.

​

​

​

Hyvin valmistellut sopimusmallit ja yleiset sopimusehdot helpottavat sopimusten tekemistä käytännössä.

​

Suositeltavaa on tehdä kirjallinen sopimus, johon sopijapuolet sisällyttävät esimerkiksi sopimuksen osapuolet, sopimuksen tarkoitus ja kohde, kaikki tarvittavat sopimusehdot, sopimuksen kesto ja aikataulu, ja osapuolten velvoitteet, oikeudet ja vastuut, mikäli sopimusta ei täytetä oikein.

bottom of page