top of page

Somejulkaisun tekeminen

Sosiaalisen median markkinointi koostuu orgaanisesta, eli ilmaisesta näkyvyydestä, ja maksetusta mainonnasta. 

 

​
 

​

Huomioi aina asiakas!
Kirjoitetaan siitä, mistä asiakkaat ovat kiinnostuneita, eikä siitä mistä itse halutaan kertoa.

Muista myös jakaa tuotettu sisältö (teksti, video yms) kotisivujen lisäksi sosiaalisessa mediassa useampaan kertaan.

​

​

Julkaisun rakenne

Usein sanotaan, että julkaisujen tulisi olla napakoita ja lyhyitä päivityksiä, mutta julkaisut voivat hyvin olla myös pitkiäkin, mikäli aihe on tärkeä ja viesti on kirjoitettu mielenkiintoisesti. Pitemmissä viesteissä kannattaa kuitenkin muistaa rytmitys, sillä se tekee viestistä helppolukuisamman, ja silloin ihminen jaksaa lukea pitempään. Rytmityksessä auttavat kappalejakojen lisäksi emojit, jotka toimivat lisäksi huomion kiinnittäjinä.

​

Sosiaalisen median julkaisussa tulisi olla visuaalinen elementti, eli kuva tai video, sekä tekstiosuus, ja lisäksi siinä voi olla myös kehote tehdä jotain, esimerkiksi kysyä kommenttia, pyytää tykkäämään tai käymään kotisivuilla.  

Hashtagit

Hashtag eli aihetunniste. Julkaisuissa olisi hyvä käyttää vähintään yhtä hashtagia, joka liittyy yritykseen esim. yrityksen nimi, sekä mahdollisia sloganeita, lisäksi voi käyttää paikkakuntakohtaisia hashtageja, sekä kyseiseen alaan ja toimintaan liittyviä hashtageja, kuten #matkailu, #visitranua. Uusia hashtageja miettiessä kannattaa tarkistaa, onko se jo käytössä jossain yhteydessä, ja arvioida voiko sitä käyttää omaan julkaisuun, esim. pitkistä nimistä tehdyt lyhennykset, voivat jo olla käytössä.

 

Hashtagien avulla myös somepalvelu osaa paremmin yhdistää yritykset tiettyyn aiheeseen, ja asiakkaat löytävät paremmin yrityksen julkaisut. 

Julkaisujen kierrätys

Sisältöjä kannattaa kierrättää, sillä toistolla saa tehoa. Instagram ja Facebook eivät näytä kaikkia julkaisuja kaikille, joten samasta asiasta kannattaa julkaista useaan kertaan, mutta eri tavoilla tai eri näkökulmista. Esimerkiksi samasta tapahtumasta voi kertoa useammalla julkaisulla, jotka on tehty eri tyyleillä. Sesonkiajoista, tapahtumista ja uutuuksista muistuttaminen kannattaa aina.


Julkaisuja voi kierrättää myös julkaisemalla saman sisällön eri kanavissa. Eri kanavissa voi olla eri ihmiset, ja eri kanavat tavoittavat eri kohderyhmät, kuten eri ikäiset käyttäjät, ja kaikki julkaisut ei näy kaikille seuraajille. Ihmisillä on eri tapa käyttää somekanavia, joten kannattaa myös nostaa julkaisut tarinat / stories -osioon. 


Somen algoritmit suosivat säännöllistä julkaisemista. Voi mennä useampi kuukausi, ennen kuin tuloksia alkaa näkyä, mutta jatkuvuus ja säännöllisyys julkaisemisessa tuo ison vaikutuksen seuraajamäärän, ja julkaisut näkyvät paremmin isommalle määrälle ja lisäksi yritys löytyy paremmin. 

Julkaisun sisältö

Viestiä suunnitellessa kannattaa miettiä, kenet haluaa tavoittaa, ja miten saada heidän huomionsa.

Viestin voi aloittaa esimerkiksi kysymyksellä, lausahduksella, väitteellä, huudahduksella, tai voi mennä suoraan asiaan.

 

Viestin sisältö voi olla esimerkiksi fakta, kuten tutkimustulos tai saavutus, esittely uutuustuotteesta tai tarjous. Viesti voidaan esittää myös hyöty/uhka -näkökulmasta, tai tarjoamalla ratkaisua johonkin ongelmaan.  


Viesteissä kannattaa vaihdella aloitustapaa ja seuraajia voi sitouttaa esimerkiksi helpolla kysymyksillä, joihin voi vastata kyllä/ei, tai valitsemalla vaihtoehdoista mieluisamman, kuten kumpi on mielestäsi parempi? Sitouttamisen voi tehdä myös kysymällä seuraajilta esimerkiksi kenen kanssa haluaisit tulla tänne, kenet haluaisit yllättää?

​

Viestin rakentamiseen vaikuttaa se, kenelle se viesti tehdään ja kuka on kohderyhmä, minkälaiseen asiaan viesti liittyy, ja onko se yleinen hyvän mielen juttu vai onko kyseessä esimerkiksi vakavampi tiedote. Yrityksen kulttuuri myös vaikuttaa: minkälainen viestintätapa on, minkälaisia asioita yritys haluaa korostaa viestinnässään. 

Julkaisun aihe

Vinkkejä ja ideoita somepäivityksiin:
   -henkilökunnan esittelyt 
   -arkiset hetket
   -yhteistyökumppaneiden esittelyt
   -tyytyväisten asiakkaiden suosittelut
   -kaikki palvelut kannattaa listata, ja miettiä mitä voisi kertoa kustakin palvelusta
   -sertifikaatit ja muut tunnustukset


Kannattaa myös hyödyntää asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tekemät päivitykset omasta yrityksestä jakamalla niitä omissa kanavissa.

 
Julkaisut voivat olla myös hyvän mielen toivotuksia.

​

Matkailijat varmasti haluavat tehdä muutakin kuin yhden aktiviteetin alueella, joten on tärkeää kertoa asiakkaille mitä muuta lähistöllä voi tehdä, ja minkälaisia palveluja siellä on, ja siten houkutella asiakas tulemaan ja viipymään alueelle

bottom of page