top of page

Turvallisuus matkailualalla

Turvallisuus on erittäin laaja aihealue, ja hyvin alakohtainen. Turvallisuusasioissa tulisi ensisijaisesti kääntyä aina paikallisen pelastusviranomaisen puoleen, ja vahinkotapauksessa oman vakuutusyhtiön puoleen.

Pelastuslaissa ja valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta määritellään paikat ja tilaisuudet, joissa turvallisuus- ja pelastussuunnitelma tulee olla. Pelastussuunnitelma tulee olla mm. seuraavissa:

  • Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa 308/200613 tarkoitettuihin majoitusliikkeisiin;

  • Ulkoilulaissa 606/197314 tarkoitetuille leirintäalueille ja tilapäisille leirintäalueille;

  • Tiloihin, joita käytetään vähintään 20 henkilön tilapäiseen joukkomajoitukseen;

  • Kirkkoihin, kirjastoihin, urheilu- ja näyttelyhalleihin, teattereihin, liikenneasemille, messualueille, moottoriradoille, huvipuistoille sekä edellä mainittuja vastaaviin kokoontumispaikkoihin;

  • Kauppakeskuksiin ja vastaaviin tiloihin sekä yli 400 neliömetrin myymälöihin; sekä

  • Yli 50 asiakaspaikan ravintoloihin ja vastaaviin tiloihin.

Jos samaa kohdetta varten tulee muun lain kuin pelastuslain tai toimivaltaisen viranomaisen antaman määräyksen nojalla laatia turvallisuus-, valmius- tai muu vastaava suunnitelma, erillistä pelastussuunnitelmaa ei tarvitse laatia, vaan vastaavat asiat voidaan koota mainittuun muuhun suunnitelmaan.


Turvallisuussuunnitelmaan voi liittyä myös esimerkiksi omavalvontasuunnitelma tai koulutuskalenteri, ja pelastussuunnitelma voi olla osa turvallisuussuunnitelmaa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivulta löytyy ohjeita mm. pelastussuunnitelman tekoon. 

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta löytyy mm. ohjeita kuluttajapalveluiden tarjoajille sekä opas Ohjelmapalveluiden turvallisuuden edistäminen


VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb.png
EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png
visit ranua logo FH[802].png

© 2021 Ranuan Matkailuyhdistys ry / Nina Oja
Proudly created with Wix.com

bottom of page