Somemarkkinoinnin suunnittelu
Markkinoinnin vuosikello
Markkinoinnin vuosikello on apuväline vuosittaisessa markkinoinnin suunnittelussa. Se muistuttaa tärkeimmistä tapahtumista, esim. juhlapyhistä, sesongeista, lähialueen tapahtumista, sekä yrityksen omista tapahtumista, ja niihin liittyvistä markkinointitoimenpiteistä. Vuosikellossa voi olla karkealla tasolla toimenpiteet ja aikataulut, ja se toimi muistuttamisen välineenä mitä tullaan tekemään ja milloin.
Vuosikellon suunnittelu
Ensimmäiseksi on hyvä listata tärkeät tapahtumat, sesongit ja päivät, ja näihin sopivia tiedonlähteitä ovat esimerkiksi almanakka, alueen tapahtumakalenterit sekä yhteistyökumppanit. Tapahtumat ja sesongit merkitään kyseisille kuukausille, ja mietitään milloin somepäivityksiä olisi hyvä alkaa suunnittelemaan tai milloin tapahtumaa olisi hyvä lähteä markkinoimaan, ja ajankohta merkitään vuosikelloon. Vuosikelloon voi myös sisällyttää maksulliset kampanjat: mitä tehdään, missä kanavassa ja milloin kampanja käynnistyy.
Markkinoinnin vuosikello voi olla esimerkiksi ympyrämuotoinen. Matkailuyhdistyksen vuosikellon pohjana on käytetty Ranuan Matkailuinnox 2021-hankkeen työpajassa saatua vuosikellopohjaa.
Sisältökalenteri
Sisältökalenteri toimii myös sisällöntuotannon apuna. Vuosikellosta on hyvä kerätä teemoja sisältökalenteriin, joka toimii apuvälineenä tarkempaan suunnitteluun. Sisältökalenterissa suunnitellaan julkaisuja tarkemmin, ja sinne voidaan koota tietoa esimerkiksi: mitä julkaistaan, milloin ja kuka tekee julkaisun. Sisältökalenterissa voi olla päivittäistä, viikoittaista, tai jopa kuukausittaista suunnittelua.
Sisältökalenterin suunnittelu
Sisältökalenteriin kirjataan aihe, kanava, sekä nimetään henkilö, kuka tekee päivityksen ja milloin.
Vuosikellosta katsotaan tärkeimmät tapahtumat sisältökalenteriin, ja sitä täydennetään ajankohtaisilla tapahtumilla.
Kannattaa aloittaa kevyesti, esim. 2–3 julkaisua viikossa, ja vain yhdestä tai parista kanavasta. Kun sisältökalenterin noudattamisesta tulee arkipäivää, voi laajentaa useampiin kanaviin ja tihentää julkaisujen määrää.
Julkaisukalenteria kannattaa suunnitella viikoittain, tai pariksi viikoksi eteenpäin. Kannattaa myös jättää varaa suunnittelemattomille päivityksille.
Julkaisut voidaan tehdä joko julkaisupäivinä, tai tekemällä useamman julkaisun ennakkoon ajastustoiminnolla.
Facebook Creator Studio
Facebook Creator Studio on työkalu, jonka avulla kautta voidaan tehdä ajastettuja julkaisuja Facebookiin ja Instagramiin. Työkalun avulla voi suunnitella julkaisut, joita voidaan esikatsella, ja ne voidaan myös jättää luonnokseksi ja jatkaa myöhemmin. Creator Studiota voidaan käyttää Facebook- ja Instagram-tunnuksilla.
Kuvapankki
Kuvapankkiin kootaan kuvakansioita, josta kuvia on helppo käyttää, kun tekee julkaisuja. Samasta kohteesta tai aiheesta kannattaa ottaa useampia kuvia kerralla, käyttäen eri kuvakulmia. Kuvat voi tallentaa esimerkiksi puhelimessa tai koneella omaan kansioon, jolloin sieltä on helppo valikoida sopivat kuvat. Kuvapankin voi tehdä esimerkiksi Google Kuviin, jolloin sitä voi käyttää tietokoneelta ja kännykästä ja kansion voi helposti jakaa. Julkaisuihin voi käyttää myös muiden ottamia kuvia, sillä ilmaisia kuvapankkeja löytyy myös, kuten Pixabay ja Pexels.
Kuvapankin voi tehdä esimerkiksi Google Kuviin, jolloin sitä voi käyttää tietokoneelta ja kännykästä ja kansion voi helposti jakaa. Google Kuvat löytyy omalta Google-tililtä.